top of page

O bio kaminima

 

Za pravilan odabir vrste i oblika kamina potrebno je osim dobrog ukusa i izvesno minimalno predznanje o kaminima i njihovim karakteristikama. U daljem tekstu želimo da vam skrenemo pažnju na neka osnovna pravila kojih se treba pridržavati prilikom projektovanja i gradnje kamina.

 

 

ETANOLSKI ili BIO-KAMINI

 

 

Etanolski kamini spadaju u dekorativne kamine. Najčešće se o njima razmišlja kada su u pitanju useljeni objekti ili objekti gde nije moguce izvesti dimnjak koji je neophodan za kamin na čvrsto gorivo. Etanolski kamini se nude kao rešenje upravo za ovakve objekte.U praksi smo imali slučajeve kada se etanolski kamin ugrađivao kao rešenje za "nepopravljive" otvorene kamine.Takođe je etanolski kamin interesantan i za one koji već imaju dobar i funkcionalan kamin, ali žele izbeći pripremu, unošenje drva i čišćenja pepela.U svim ovim slučajevima idealan je etanolski kamin jer daje ugođaj otvorenog kamina (živa i realna vatra u prostoriji) bez obaveznog posla oko nabavke, uskladištenja, sušenja, unošenja drva, čišćenja i iznošenja pepela i bez povećane količine prašine u prostoriji.Kod ovih kamina nema potrebe za dimnjakom, nema štetnih produkata sagorevanja, nema iskakanja varnica i slično.Zbog svoje univerzalnosti ima praktično neograničene mogućnosti postavljnja i uklapanja u enterijer.Nema brige oko produkata sagorevanja jer je gorivo 96% alkohol, čiji je produkt sagorevanja ugljen dioksid (CO2) i voda (H2O). To je upravo ono što čovek inače izdiše. Za upoređenje, jedan gorionik na etanol produkuje CO2 koliko i dve ringle na šporetu na gas.U zavisnosti od veličine gorionika, toplotni učinak je od 1 do 4 kw a potrošnja od 0,3 do 1 litra etanola (96% alkohol).

 

 

PREDNOSTI

 

 

- nije potreban dimnjak

- trenutno paljenje vatre, odnosno stvaranje ugođaja

- čist plamen, bez dima i pepela

- nema iskakanja varnica

- minimalno opsluživanje

- brzo gašenje vatre

 

 

NEDOSTACI

 

 

- manji toplotni učinak u odnosu na kamine na čvrsto gorivo (uglavnom samo dogrevanje

- nemoguća neprekidna upotreba (preko 2-3 sata) jer između dolivanja mora da se sačeka da se gorionik ohladi 10-ak minuta

- potrebno je povremeno provetriti prostor radi obnavljanja potrošenog kiseonika

- kod alkohola koji nije denaturisan, moguće je oslobađanje mirisa alkohola

bottom of page