top of page

KAMIN U STANU?

U gradu imamo na hiljade stanova koji nemaju dimnjak. Mnogi bi rekli da u takvim stanovima za kamine nema mesta.  Za prave kamine na drva, naravno nema mesta, osim ako vlasnici stana nisu na zadnjem spratu, pa je moguće napraviti dimnjak.

Da bi se ipak moglo uživati u pravoj vatri ili iluziji vatre, razvila se prava industrija takozvanih eko kamina. I tako sada imamo eko kamine sa pravom vatrom, u koje spadaju gasni i etanolski kamini. Druga vrsta eko kamina su električni kamini koji prave iluziju vatre na razne načine.

Električni kamini

Električni kamini koriste halogene ili led sijalice žute i crvene boje, sa raznim pokretnim elementima kroz koje prolazi svetlost i na zadnjem tamnom delu kamina se ova svetlost reflektuje i stvara privid pramenova vatre. Takodje se koriste veštačka drva od poliestera kroz prolazi svetlost, pa tako imitira žar.

Neki od ovih kamina imaju i električne grejače, pa tako mogu da služe i za grejanje manjih prostorija.

Sledeća vrsta električnih kamina je takozvana „mistična vatra“.

Mistična vatra stvara iluziju vatre pomoću halogenih sijalica i vodene pare koja se dobija pomoću isparivača ugradjenog u kadici ispod rezervoara sa demineralizovanom vodom. Znači stvara se vodena para, koja prolazi izmedju veštačkih drva i lepo osvetljena deluje kao pravi dim. Ovo kada je kvalitetno uradjeno, spada u najbolje iluzije vatre. Neki proizvodjači su čak ugradili i zvuk pucketanja vatre, što dodatno pojačava utisak.

Sledeća tehnologija je takozvana Opti-V. Tu u pozadini imamo LCD ekran sa projekcijom prave vatre i male prevare sa veštačkim drvima postavljenim iznad koji pomoću ogledala daju utisak da se nalaze unutar kamina i sagorevaju. Lepa i skupa iluzija, naravno sa pucketanjem vatre i sve sa daljinskim upravljačem.

Prava vatra u stanu bez dimnjaka:

Gasni kamini

Ako imate privilegiju da u stanu imate gas, onda za vas postoji jako lepo rešenje u vidu gasnog kamina. Za ovu varijantu je ptrebno imati mesto za kamin na fasadnom zidu, jer se vazduh potreban za sagorevanje dovodi spolja, a produkti sagorevanja se odvode napolje kroz fasadni zid. To se postiže duplim cevima.  Po našim i evropskim propisima, to su isključivo zatvoreni kamini, nezavisni od vazduha u prostoriji, da bi se postigla maksimalna bezbednost.

Moraju imati certifikat o ispitivanju u nekom od naših akreditovanom institutu.

Ako nemate gas u stanu, moguće je ovakav kamin priključiti i na običnu butansku bocu, s tim što se ugradjuje drugačiji mehanizam.

Vatra u gasnom kaminu je po izgledu jako slična pravoj. Oko vatre su naslagana keramička drvca. Vatra izmedju njih prolazi i daje izuzetno lep doživljaj pravog kamina. Ovaj kamin ima i veliku toplonumoć, tako da se može koristiti i za grejanje prostorije.

Etanolski kamini

Osnova etanolskog kamina je gorionik, koji se obavezno pravi od prohroma, kako bi bio otporan na koroziju i toplotu. U gorioniku sagoreva etanol, tj alkohol velike čistoće (preko 96%). Produkti sagorevanja su vodena para i ugljen dioksid, dakle isto što i čovek izdiše. Zato mu ne treba dimnjak, može biti i nasred prostorije. Jedini uslov je da ima stabilno ležište, kako se nebi prevrnuo. Kao i svaka vatra, troši kiseonik i zato je potrebno povremeno provetravanje. Ukoliko etanol nije dovoljno čist, može se osetiti miris na alkohol, što nekima smeta. Inače ima jako lepu vatru, visine do 40 cm. Ne treba zanemariti i toplotni učinak, koji zavisi od veličine gorionika a može biti od 800 w, pa do 6 kw. Prednost ovih gorionika je da su mogućnosti uklapanja u enterijer neiscrpne.

Izradjuju se gorionici na dolivanje, u koje se sipa odredjena količina alkohola i ta vatra može da traje od 1 do 5 sati, u zavisnosti od načina izrade. Najpoljniji su ovi prvi i može se reći da su oni zaista dostupni za svačiji džep. Ovi drugi su sofisticiraniji, imaju mogućnost samopaljenja preko daljinske komande, regulacije jačine i visine vatre. Neki čak imaju mogućnost samodopunjavanja iz posebnih rezervoara, tako da se postiže potpuna autonomnost rada i preko 20 sati.

Kao što smo videli, zaista su velike mogućnosti ugradnje eko kamina u stanove a granica je samo mašta.

bottom of page